Aardbeiensoes
Zodra de aardbeien weer betaalbaar en lekker zijn, maak ik dit gerecht.
Het ziet er heerlijk uit en het smaakt nog beter. De bereiding van de soes is helemaal niet moeilijk, het vraagt alleen even wat geduld voor je ervan kan smullen.
Recept (3 personen)
Voorbereidingstijd: in totaal 40 minuten
- Oven
- Bakpapier
- 3 eiwitten
- Vanillearoma
- 150 gram mascarpone
- 200 gram aardbeien
- 250 ml slagroom
- Stevia
- Scheid het eiwit en het eigeel van elkaar. Het eigeel kun je voor genoeg andere gerechten gebruiken, bijvoorbeeld een omelet of cake.
- Doe een drupje vanillearoma bij het eiwit. Klop het eiwit stijf. Ik vind het zelf heel handig om de mixer van de staafmixer te gebruiken. Dus een garde die met stroom klopt. Dit scheelt een lamme hand van het kloppen. Het eiwit is stijf zodra er pieken ontstaan. Als test houd ik de kom altijd omhoog. Blijft het eiwit zitten dan is het goed.
- Leg het bakpapier op een bakplaat. Verdeel het eiwit hierover. Zorg dat het een dunne laag is zodat het goed 'gebakken' kan worden.
- Doe de bakplaat ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden. Houd het voor de eerste keer in de gaten omdat elke oven anders is. Wanneer er een mooie bruine laag is ontstaan en het eiwit knapperig is kun je het uit de oven halen en laten afkoelen.
- Ondertussen kun je de aardbeien in stukjes snijden.
- Klop de slagroom met wat Stevia stijf in een kom.
- In een bakje kun je wat mascarpone losser kloppen, eventueel met Stevia
- Zodra het eiwit afgekoeld is kun je dit in zes stukken verdelen.
- Maak nu de soes door laagjes te maken. Eerst het eiwit dan bijvoorbeeld wat slagroom, daarna aardbeien en een laagje eiwit. Daar bovenop wat mascarpone en tot slot aardbeien.
De hoeveelheid van slagroom, mascarpone en aardbeien is naar wens aan te passen. Het is net wat je lekker vindt.
Eet smakelijk!
Ik ben erg benieuwd wat je van dit gerecht vindt. Heb je vragen, opmerkingen of heb je ook gesmuld, laat hieronder een reactie achter.
Reactie plaatsen
Reacties
Verkoon dat ik wel Afrikaans praten. Ik verstaan wel Nederlands maar kan dat niet scryfen. As you can see.
Ek het die heerlike aarbeitert gemaak en ons het ons vingers afgelek. Ek is so gelukkig om jou blog te ontdek vir gesonde kossies. Baie dankie. Schellebelle.
Ziet er lekker uit, maar strikt genomen is dit natuurlijk geen soes. Een soes is met soezendeeg, oftewel bloem, boter en eieren. Dit is eerder een pavlova.
En @Corina: misschien was je ovenstand te laag? Daardoor verdampt er te weinig vocht uit het mengsel. Je kreeg het eiwit in ieder geval wel stijfgeklopt, dus je had geen last van spoortjes eigeel. Met eigeel lukt het je namelijk niet om eiwit stijf te kloppen.
Corina, het kan aan meerdere dingen liggen. Misschien is er toch wat eigeel bij het eiwit gekomen of was het niet stijf genoeg geklopt. En het is ook wel afhankelijk van je oven. Soms helpt het als het nog niet knapperig is dat je het dan nog een paar minuten op een lagere temperatuur in de oven doet
Ik heb de soes gemaakt maar het eiwit blijft n beetje taai en is niet knapperig. Wat heb ik verkeerd gedaan ?
je schrijft het wel lekker mooi op papier maar de hoeveelheid niet bij voorbeeld hoeveel eieren en slagroom en mascarpone ik zelf had 2 eiwitten en 200graam mascarpone en 400 ml slagroom en een pond aarbeien en het was fantasties dus a.u.b graag de hoeveelheid er bij djw voor het lekkere recept
Bij het zien ga ik al watertanden.
Vanillesuiker i.p.v zoetstof stevia is een prima vervanger,
Bedankt voor alle reacties. Vanillesuiker kun je natuurlijk gebruiken maar dan is het geen koolhydraatarm recept. Stevia is inderdaad een natuurlijke zoetstof en gezond in tegenstelling tot vanillesuiker. Ik ben benieuwd hoe het jullie allemaal smaakt!
Met zoetstof bedoelt men hier Stevia (een plantje met sterk zoete blaadjes, dus puur natuur en 0% suiker) Iets van de laatste jaren, daarom niet zo bekend.
Zoetstof??? ik zie geen zoetstof vermeld in het recept, werk veel met ouderen die suikerziekte hebben, vind het een leuk recept en zal het zeker proberen, kijken wat de reacties zullen zijn van onze bewoners, kan het altijd een beetje op smaak bijwerken.
Ga het zeker een keer maken. Ik vind het alleen jammer dat je zoetstof gebruik, als je alleen een zakje vanillesuiker gebruik is al voldoende. Ik vind namelijk zoetstoffen niet zo gezond.